Bruine Fond

IMG_20171120_150711_280

Bruine fond zelf maken is helemaal niet moeilijk. Het heeft zijn tijd nodig om langzaam te trekken, dat wel maar dan heb je wel de perfecte basis voor heel veel bruine sausen. Maak wel in een keer een grote hoeveelheid, het laat zich perfect invriezen namelijk en dan heb je altijd een perfecte basissaus in huis.
-3 kg. schenkel, het liefst kalfsschenkel
-10 peperbollen
-2 grote uien
-3 stengels selder
-2 wortelen
-2 tenen look
-2 laurierblaadjes
-2 eetlepels tomatenpuree
-4 kruidnagels
-4 liter water
-2 takjes tijm
Leg de schenkels op een bakplaat en bestrijk deze met de tomatenpuree. Leg er de grof gesneden wortelen, de uien waarin u de kruidnagels stak en de selder bij.
Laat gedurende 45 min. kleuren in een oven van 180 graden. Schep het geheel in een grote kom en roer de aanbaksels van de bakplaat los met wat water. Doe dit in de
kom en doe er de rest van het water bij. Breng aan de kook. Doe er nu de laurierblaadjes, de look en de peperbollen bij. Deze bouillon moet nu minstens 8 uur zachtjes trekken.
Zeef de fond, deze is nu klaar. Doe de fond in potjes of bokalen om in de diepvries te bewaren. Als u dan de fond tot de helft laat inkoken krijg je geconcentreerde en gelatineuze basis die perfect is voor de aanmaak van vele sausen.