Carpaccio van octopus

IMG_20171015_114745_760 (1)

 

Carpaccio van octopus, sinaasdressing

 

De octopus, het wat vreemde dier, die zo van een andere planeet lijkt te komen. Het lijkt op het eerste gezicht moeilijk te bereiden vanwege het uiterlijk van deze delicatesse maar niets is minder waar. Voor deze bereiding gebruiken wij enkel de tentakels van de octopus. Je kunt deze rauw kopen, diepgevroren of vers. De tentakels zijn in rauwe toestand erg taai en moeten dus minstens een uur zachtjes koken in water met wat selder, een ui en wat peper. Ze zijn gaar als u er in prikt en ze van het mes glijden. Indien u ze diepgevroren koopt zullen deze sowieso al wat malser zijn want de diepvries maakt het vlees al wat malser. U kunt de tentakels ook voorgekookt kopen, deze gebruikten wij voor deze bereiding. Deze zitten vacuüm verpakt en zijn perfect van kwaliteit.


-300 gram gekookte octopus tentakels
-200 gram zwarte spaghetti (gemaakt met de inkt van inktvissen)
-1 sinaasappel
-1 koffielepel poedersuiker
-2 eetlepels witte wijnazijn
-2 eetlepels olijfolie
-peper en zout
-2 eetlepels zure room
-Oost Indische kers

Wrijf de tentakels in met een weinig olie en kruid met peper en zout. Grill ze kort op een hete grillpan. Kook de spaghetti gaar en laat afkoelen. Voor de dressing: Meng het sap van een sinaasappel, de wijnazijn, de poedersuiker en de olijfolie samen en kruid af met peper en zout. Snij nu de tentakels in heel dunne reepjes en schik op een bordje. Doe en weinig dressing op de spaghetti en leg deze in het midden van het bordje.
Besprenkel de octopus met de rest van de dressing. Werk af met enkele dotjes zure room en Oost Indische kers Een feestelijk gerechtje, licht en gezond. Bovendien heel gemakkelijk op voorhand te maken en zelfs op bord te schikken. Enkel de vinaigrette op het laatst erover druppelen.