Eend sinaas

IMG_20171022_105816_451

Eendenborst met sinaasappelsaus

Een klassieker, eend met sinaasappel. Wederom gemakkelijk zelf te maken, in een handomdraai tovert u een feestmaal op tafel. Bij dit gerechtje kun je diverse bijgerechtjes serveren. De bordschikking werd hier eenvoudig maar zoals je kunt zien toch delicaat en feestelijk. Wees nooit te gul met stukken vlees en groenten als je voor een bordpresentatie gaat. Doe de bijgerechtjes, zoals hier kroketjes en worteltjespuree en de groenten in aparte schotels om op tafel te presenteren. Maak ook een plateau om het resterende vlees bij te serveren aan de gast. Per persoon wordt ongeveer 200 gram eendenborst gerekend maar leg slechts enkele stukjes op het bord.
-800 gram eendenborst
-3 sinaasappelen
-boter
-peper en zout
-10 wortelen
-3 grote aardappelen
-150ml. Room
-mespuntje kummel
-200ml. bruine fond
-1 eetlepel suiker
-scheutje Grand Marnier
-Enkele blaadjes en bloemetjes Oost- Indische kers en bloedzuring
-Eetlepel honing
-1 ei
Doe de wortelen in de aardappelen in stukjes en kook gaar met een snuifje zout. Mix het geheel fijn en voeg de room, het ei en een klontje boter toe. Kruid met peper en zout en de kummel. We bakken de eendenborst met het vel. Maak hiervoor met een scherp mes inkervingen in het vel in ruitjesmotief. Kruid de velkant van de borsten en wrijf lichtjes in met de honing. Doe boter in een pan en bak de borsten op de velkant gedurende 5 minten. Haal ze uit de pan en schik ze in een ovenschotel met de velkant naar boven. Druppel nog een weinig olie over het vlees en bak nog een 4 tal minuutjes in een voorverwarmde oven op 180 graden. Haal ze uit de oven en laat rusten gedurende 15 minuutjes. Zo kan het vlees zich ontspannen en vermijd je bloed op het bord. U vlees zal mooi roze zijn. Terwijl het vlees aan het rusten is kun je de saus maken. Giet het braadvocht van de pan weg en doe de suiker in de pan. Doe het sap van 2 sinaasappelen erbij en de bruine fond. Laat inkoken tot de helften doe een scheutje Grand Marnier erbij. Kruid af met peper en zout en voeg nog een klontje boter bij voor een mooie glans.
Het gerechtje is klaar om te dresseren. Aan de hand van de foto kun je het bordje opbouwen. Enkele blaadjes Oost-Indische kers en bloedzuring voor de frisse kleur, hier en daar een bloemetje ertussen enkele partjes sinaasappel ook. Spuit enkele eilandjes met de puree en napeer daarin de saus. Wij deden ook nog enkele schijfjes sinaasappel die we met een brandertje kleurden bij het geheel voor een mooi effect.
Zeg nu zelf met een kroketje erbij….zalig.

SMAKELIJK!!