Kip met dragonsaus

IMG_20171001_121854_165

Een klassieker met kip. Je kan deze bereiding maken met een gewone braadkip of een maiskip. Maar als je echt wil scoren en als je er een feest van wil maken ga dan eens voor een kip met zeer mals vlees, de rolls royce onder de kippenrassen: De Bresse kip. Het vlees van deze kip is zo mals, zo smaakvol, je weet niet wat je overkomt. Deze kippen worden niet naar het slachthuis gebracht maar worden geslacht op het bedrijf, de stressfactor kun je dus al schrappen en dat scheelt. Deze Franse kip met blauwe poten, is een stuk duurder dan de kip uit de supermarkt maar is dan ook een goudklompje. Als je deze op de kop kunt tikken, doen zou ik zeggen, je zal er geen spijt van krijgen. Evenwel echter kan je ook piepkuikentje gebruiken of een parelhoentje bijvoorbeeld, ook altijd lekker. Het is zoals met alles, kwaliteit laat zich betalen maar het resultaat zal er zijn, zoveel is zeker. Wie houd er niet van als uw gast complimentjes geeft over de kwaliteit van de gerechtjes die je hen serveert, ik ben daar in ieder geval gevoelig voor.
Zo leer ik dat ook aan junior hier naast mij. Liever een kleiner stukje kwaliteit dan een homp die maar zo zo is, toch?

 


– 1kip van 1 kg ongeveer
– 500 gram bruine fond
– Verse dragon
– 500 gram wortelen, paarse en oranje
– Boter
– 1,250 gram aardappelen
– 1ei
– Glaasje witte wijn
– Peper en zout
Doe boter in een stevige braadkom met deksel, liefst eentje van gietijzer. Kleur de kip aan alle kanten en laat op een zacht vuurtje verder garen. Dit zal zo’n uurtje in beslag nemen. Bedruip de kip regelmatig,  dit zal de voorkomen dat de kip te droog zou worden. .Ondertussen kun je de worteltjescreme maken. Snij de oranje worteltjes in stukken, alsook 2 grote aardappelen. Kook,ze gaar en doe in de blender. Voeg er een gans eitje en een klontje boter bij en kruid met peper en zout. Mix glad. Klaar. Schraap nu 4 paarse worteltje en kook ze gaar in wat water. Bak ze af in een pannetje. Schil de rest van de aardappelen en doe ze in gelijke stukjes? Bak ze langzaam goudbruin in wat boter.
Nu enkel nog de saus. Haal de kip uit de braadkom en houd ze warm. Deglaceer de kom met de witte wijn en laat de bakrestjes goed loskomen. Doe de bruine fond erbij. Pluk de blaadjes van de dragon en de stengels doe je bij de saus, laat tot de helft inkoken. Zeef nu de saus en doe een klontje boter toe zodat de saus mooi blinkt. Kruid af met peper en zout en voeg de gehakte dragonblaadjes toe….een eenvoudig te maken topsausje heb je hier nu. Snij de kip in stukken, boutjes eraf, filetjes eraf en u kunt uw kippetje dresseren.
U kunt de bordschikking gebruiken die je op de foto vind, wij werkten af met een viooltje en wat peterseliebloem. Of je kunt uw inspiratie van het moment bot vieren en er je eigen draai aan geven. Succes. Je weet bij vragen of opmerkingen, versta je iets niet goed, is de uitleg te technisch, laat het ons weten. Was het lekker of zeer lekker, laat het ons ook weten, wij horen het graag 🙂