Kwartelboutje en fijne kruiden-eitje

IMG_20171113_105641_914

De kwartel, onze veelzijdige gevederde vriend. Familie van de fazant, klein van stuk en beland op ons bord vanuit Frankrijk en Italië. Wat heb ik dit vogeltje gehaat als kind. Een buurman had deze vogeltjes namelijk in zijn volière en het irritant gekwetter van dit diertje maakte mij vaak wakker 🙂
Bij dit aperitiefhapje werken we alleen met boutje van de kwartel. Uiteraard is de rest van de vogel bruikbaar voor vele andere bereidingen. Een mousse, een paté, gebakken, gevuld….noem maar op. In de toekomst komen hier zeker nog gerechtjes bij waarbij de kwartel de hoofdrol speelt.

 

 

 


– 4 kwartel boutjes
– 1 eetlepel platte peterselie, bieslook, dragon en dille
– 4 kwarteleitjes
– klontje boter
– peper en zout
– scheutje cognac
– 100 ml. Bruine fond (recept volgt, maar kan ook kant en klaar worden gekocht.

Snijd de boutjes van de kwartel en kruid met peper en zout. Bak kort bruin in wat boter. Haal uit het pannetje en voeg een scheutje cognac toe. Flambeer en blus met de bruine fond. Laat tot de helft inkoken en werk het sausje af met peper en zout en een klontje koude boter om een mooie gladde saus te bekomen. Hak de kruiden fijn en doe ze bij de kwarteleitjes. Kruid en klop de eitjes in een kommetje op een laag vuurtje glad. Presenteer in een aperitiefschoteltje. Wat saus onderaan boutje erop, eierschaaltje vullen met het roereitje, bloemetje erbij….klaar. Een feestelijk hapje waar helemaal niet veel werk aan is. De saus en het boutje kunnen gerust op voorhand worden gedaan. Een feestelijk hapje waar uw gasten zullen van staan kijken. Een glaasje bubbels erbij en je waant je in een sterrenzaak.