Linguine al vongole

Linguine al vongole

8CF7CA30-C904-49BB-BE42-08F8F2BE84EF

Als je al eens in Italië komt heb je het vast al eens ergens op een kaart of menu zien staan: Pasta al vongole. Het betekend zoveel als pasta met venusschelpen. Het wordt vooral in Midden en Zuiden geserveerd, in ieder restaurantje kun je het vinden. Heerlijk zomers, licht, wit wijntje erbij….. delizioso
Wij kozen hier voor linguini als pasta (die we overigens met een pastamachine zelf maakten) maar ook spaghetti past perfect.
Let bij aankoop van de venusschelpen dat ze toe zijn. Deze schelpjes moeten levend verwerkt worden, staan de schelpjes open dan gebruik je ze best niet!

Zoals steeds is de receptuur voor 4 personen
-600 gram linguini
-1kg. Venusschelpen
-peper en zout
-2 teentjes knoflook
-3 sjalotten
-glaasje droge witte wijn
-1 bundel peterselie
-scheut olijfolie

40BB7B4C-1605-43F9-9982-E2BE6989DE18   BD464CFF-1B30-481E-B9D3-97B7CA8E2A2E

Zet een grote pot water op met wat zout en wat olijfolie om straks de linguini in gaar te koken.
Hak de peterselie fijn en snipper de sjalotten zeer fijn alsook de knoflook. Spoel nu de venusschelpen in water met zout tot wel 4 keer( deze bevatten veel zand en deze crunch wil je echt niet hebben).
Kook de pasta al dente gaar nu.
Doe nu een scheut olijfolie in een kookpot en fruit de look en de sjalotten aan. Doe nu de schelpjes in de pot en laat garen onder deksel, schud zo nu en dan op en overgiet met het glaasje wijn.
Giet nu de pasta af en voeg bij de schelpen, roer goed om en voeg de peterselie toe. Wij werkten nog af met enkele zeebanaantjes, kerstomaatjes en een scampi.
Probeer en geniet…en euh niet met mate hoor maar met volle teugen.