Pladijs met groene asperges

 

IMG_20171029_100404_064
Ik vind de pladijs (ook wel schol genaamd) een geweldige vis. De pladijs is zeer belangrijk voor de Belgische visserij. Er wordt, naargelang het seizoen, zo’n 7500 ton jaarlijks aangeland. Vaak gaan wij die halen aan de Oostendse vistrap, aanbod zat en helemaal niet duur. Ten onrechte zie je ze minder staan op onze inlandse restaurantkaarten.
– 4 pladijzen van 300 gram
– 400 gram mini groene asperges
– 100 gram tuinboontjes
– 2 eetlepels witte wijn azijn
– 10 cl. olijfolie
– 50 gram bladspinazie
– 20 gram bladpeterselie
– 20 gram bloedzuring
– 50 gram zure room
– 50 gram haringeitjes
– 1 sjalot
Doe in een blender, de azijn, olijfolie spinazie, peterselie en de zuring en maal fijn. Duw door een fijne zeef. Snij de sjalot fijn en doe bij de gezeefde vinaigrette. Kruid af met peper en zout en enkele druppeltjes citroen en warm lichtjes op. Kook de tuinboontjes (ik gebruik diepvriesboontjes) en kook in 15 minuutjes gaar en laat ze schrikken in ijswater. Ontdoe de boontjes van hun buitenste vliesje. Bak de asperges, onnodig om deze te schillen samen met de tuinboontjes in wat olijfolie met een klein klontje boter. Bloem licht de vissen in en bak nu de pladijzen in wat olie met een klontje boter. Deze heb ik eerst van hun kop, ingewanden, staart en zijvinnen ontdaan, overlangs en dwars in 2 stukken gesneden. Zo bekom je 4 stukken, met de graat er nog aan, per persoon. Het bakken duurt zo’n 4 minuten aan beide kanten. Voor dit bordje napeerde ik de lauwe vinaigrette op de linker zijde van het bord. Daarop komen enkele blaadjes spinazie, bloedzuring en peterselie. De stukjes pladijs mooi verdelen evenals de asperges en de
tuinboontjes. Afwerken kan je doen met enkele ringetjes pijpajuin, wat bloemetjes enkele puntjes zure room, haringeitjes en wat druppeltjes vinaigrette. Je kan er wat rijst of, zoals wij deden een vers frietje (wij blijven Belgen he) bij serveren. Zeg nu zelf, dit bordje oogt mooi, is helemaal niet moeilijk om te maken en is supergezond TIP: Ga niet voor de pladijsfilet maar bak deze op de graat. De graat komt sowieso gemakkelijk los van een pladijs en de smaak is eens zo beter.

SMAKELIJK!