Rudesheim 2017

3 daagse-ontdekkingstrip Rüdesheim Duitsland November 2017

 


Rüdesheim, het pittoreske stadje aan de Rijn. Meer dan 50 jaar terug waren mijn ouders hier op huwelijksreis. Ik hoorde vertellen over de Duitse ‘gemütlichkeit’, de Drosselgasse, hotel Lindenwirt, de goede Riesling en het bourgondische eten. Ik dacht, spreekt mij wel aan, laten we op onderzoek uitgaan. Wijnhotel Lindenwirt, waar we verbleven is een hotel die reeds generaties in handen is van de familie Ohlig en ligt aan de Drosselgasse. Het hotel ademt traditie uit. Verwacht hier geen grote luxe maar wel een hotel met karakter en de kamers zijn goed. Het ontbijt is uitgebreid inclusief een glaasje Ohlig sekt.
De avondmalen zijn Duits, ttz. nogal copieus maar wel goed bereid. Er werd sauerkraut aangerukt, grillteller met Duitse worst, tafelspitz…clichegerechten eigenlijk maar indien goed gebracht, best te pruimen en dat waren ze. De wijnkaart is goed met keuze uit diverse Riesling en Spätburgunder.

 

Het hotel ligt aan de Drosselgasse, de gekende 2 meter brede straat waar jaarlijks meer dan 3 miljoen mensen (toen wij er waren in hoofdzaak Aziaten) door flaneren. Dit straatje wordt gekenmerkt door restaurantjes, wijnkelders, binnentuinterrasjes en tea rooms. Best leuk toch hoor. Hét drankje van Rüdesheim is de rüdesheimer kaffee, een koffie met Asbach Uralt. Wij dronken het in eis
cafe Engel in de Drosselgasse, aan tafel bereid. Echt lekker en een adresje om te onthouden.

 

We hingen de lucht in met de kabelbaan tussen de wijnvelden en hadden zo een mooi uitzicht over de stad en het omliggend landschap. We proefden Riesling in diverse wijnkelders en binnentuintjes (het was reeds november maar het weer liet toe om buiten te zitten),sloegen een voorraadje Riesling in en kochten sekt bij Ohlig.

Ook brachten wij een bezoek aan Asbach Uralt, het gekende wijndistillaat. Hugo Asbach leerde het distilleren in Frankrijk en opende een distillleerderij in Duitsland in 1892. Het is een weinbrand, de Duitse Cognac zeg maar We werden daar prima ontvangen, kregen een film over het stookproces te zien, kregen een rondleiding en konden proeven. Je hoeft er helemaal niets voor te betalen en is echt wel de moeite. We proefden enkele jaargangen, van 8 en 25 jaar en sloegen hiervan ook een voorraadje in. We leven tenslotte maar 1 keer he 😉

20171103_113525

Ik moet zeggen, er bestaan nogal wat vooroordelen over het oubollige Duitsland maar wij hebben ons drie dagen goed geamuseerd. Wij komen hier nog eens terug. Het ontdekken waard!

Hotel Lindenwirt,Amselstrasse 4

http://www.lindenwirt.com/

Vinothek Lubo Derfinak,  Oberstrasse 33

https://www.facebook.com/lubo.derfinak

Eis cafe Engel, Rheinstrasse 11

https://www.facebook.com/pages/Eis-Cafe-Engel-R%C3%BCdesheim/182950878393436

Sektkellerei Ohlig,  Geisenheimerstrasse 54

http://ohlig-sekt.de/

Asbach Uralt, Taunustrasse 3

https://asbach.de/en/recipes/ruedesheim-coffee/